РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Забележителности край Варна

На своите гости град Варна предоставя цял куп от вълнуващи и интересни забележителности – от културно-исторически и природни до атракционни и подходящи за семейства, влюбени двойки и дори търсачи на силни усещания. Огромният набор от предложения може да обърка всеки посетител тук, за това днес ще се опитаме да ви помогнем с организирането на вашето пътешествие.

 

В следващите редове ще откриете списък от най-популярните и някои не толкова популярни, но определено интересни местности във Варна и околността, които определено си струва да посетите. За това настанете се удобно и започнете да планирате своята незабравима ваканция още от сега.

 

Морската градина Варна

 

Морската градина

 

Започваме от най-емблематичната за града забележителност – Морската градина. Самият ѝ вход се намира само на няколко метра от вратите на хотел Роял и предоставя на своите посетители цял куп от интересни природни и културни забележителности.

 

Още в самото начало ви посреща Планетариума, в който е ценна дестинация за всеки звездолюбител. Малко по-надолу от него ще откриете и Делфинариума – друга любима дестинация, която очарова малки и големи, без значение от възрастта. Докато сте тук не пропускайте да разгледате Пантеона, Варненския розариум и Зоологическата градина, разположена в северните части на Морската градина.

 

Пригответе се за едно голямо приключените, защото тук определено има какво да се посети и разгледа.

 

Варна Морска гара

 

Морска гара

 

В края на Морската градина е разположен Варненския вълнолом и пристанището, буквално на две преки разстояние от хотел Роял. Районът е познат като Морска гара и от години е популярно място за разходки и отдих, както на варненци, така и на множеството гости на града. В самия край на вълнолома ви очаква емблематичния Морски фар, който се издига тук от 1895 година и от тогава насам не спира да показва пътя към дома на хилядите моряци, намиращи се в открити води.

 

Морска гара е изцяло обновена, като на територията ѝ е изграден удобен паркинг за автомобилите на посетителите, има множество пейки, както и заведения. Местността е любимо място сред рибарите, почитателите на морето, влюбените, както и всички останали, желаещи да се откъснат поне за малко от шума на града и да го заменят с този на вълните.

 

Катедрален храм „Успение Богородично“

 

Катедрален храм „Успение Богородично“

 

В самия център на Варна се намира една от най-забележителните сгради – това е Катедралата. Изграден преди малко повече от 140 години, храмът днес продължава да държи вратите си широко отворени за посетители – и вярващи и туристи могат да влязат в огромните помещения на внушителната сграда и да разгледат иконите, стенописите и цялостното величествено обзавеждане.

 

От Катедралния храм започва и централната пешеходна зона на града – популярно място за разходки сред множество културно-исторически забележителности в района и изобилие от шопинг търговски обекти.

 

Археологически музей Варна

 

Археологически музей Варна

 

Вдясно от Катедралния храм е разположен и Варненският археологически музей. От годините на своето създаване до днес той изминава дълъг път, който го превръща в задължително място за всеки ценител на историята и миналото. В сградата на музея ще можете да видите древни съкровища, галерии със старо военно снаряжение, такива разказващи за бита и традициите на древните народи, интересни находки, открити при проучвания в района на Варна и страната, както и още много други любопитни факти.

 

Към Археологическия музей във Варна спадат и забележителностите големи Римски терми и малки Римски терми, разположени на няколко метра от хотел Роял. Това са най-старите, големи и запазени бани от римско време в цяла Европа, които определено си заслужават да бъдат разгледани.

 

Природен парк „Златни пясъци“

 

Природен парк „Златни пясъци“

 

Близо до центъра на Варна се намира идеалното място за еднодневни бягства от натоварения град. Природен парк „Златни пясъци“ е разположен до прочутия курортен комплекс, а началото на множеството екопътеки тук започва именно с Аладжа манастир. Ако си търсите интересна и презареждаща дестинация сред красотите на крайморската природа, това е вашето място.

 

Ботаническата градина във Варна

 

Ботаническата градина във Варна

 

Курорт „Св. Св. Константин и Елена” се отличава като един от най-красивите и популярни по варненското Черноморие. Освен обширни чисти плажове, множество атракции и заведения тук се намира и Варненската ботаническа градина – дом на над 400 вида дървета, храсти и тревисти растения, много от които могат да бъдат видени само и единствено тук. Очаква ви незабравима разходка сред добре поддържани цветни градини и огромни дървета, която определено ще ви презареди с много положителни емоции.

 

Резиденция Евксиноград

 

Докато сте в северната част на Варна, не пропускайте да се отбиете и до дворцовия комплекс Евксиноград, разположен в местност Траката, на 8 км от центъра на града. Тук можете да се потопите изцяло във величествената атмосфера на мястото, разглеждайки двореца отвън и отвътре, прилежащите към него обширни цветни градини и да се забавлявате с множеството атракциони, предлагани от комплекса. Резиденция Евксиноград е ценен обект с важно национално значение и определено си заслужава да се посети.

 

Резиденция Евксиноград

 

Балчик – Двореца и ботаническата градина

 

На около 38 км на север от Варна е разположен крайморският град Балчик – един от най-красивите градове по северните части на Черноморието. Тук ви посреща и прочутият комплекс Двореца – изграден от румънската кралица Мария Единбургска и превърнал се в бележит културно-исторически обект, който определено си заслужава да се разгледа. Освен множество дворцови сгради, комплексът включва и огромна ботаническа градина, в която се срещат красиви, екзотични и изключително редки дървета и цветя. Разходката тук е зареждаща и запомняща се!

 

Прабългарско селище Фанагория

 

Ред е да се насочим на юг от Варна към плажните ивици и забележителности, които ни посрещат тук в района. Ако сте с малки деца трябва да се отбиете край автентичните крепостни стени на прабългарско селище Фанагория, разположено сверено от плажната ивица на Аспаруховия плаж, точно след буните. Посрещат ви множество атракции, сред които разходка из автентично обзаведени прабългарски юрти, стрелба с лък, конна езда и още много други интересни и запомнящи се забавления.

 

Нос Галата

 

 

Нос Галата

 

Само няколко километра след популярния и леснодостъпен плаж Аспарухово се намира едно романтично и уникално красиво място. Това е панорамна площадка Галата, която вече години наред привлича редица любители, които искат да се насладят на разкошната гледка към Варненския залив, града и морето в далечината. Особено през нощта гледката тук определено ще ви накара да притаите дъх. Малко след нея се намира и едноименния квартал, изграден около нос Галата – едно легендарно място, за което местните и до днес разказват интересни легенди.

 

Паша дере

 

Няколко километра южно от Галата и след местността Фичоза е разположен един сравнително малко известен плаж. Паша дере е защитена природна местност от 2020 година насам. Въпреки сравнително трудния достъп, плажът тук е идеален за тези от вас, които търсят чисти води и пясъци, по-малко хора, спокойствие и природа. Уединеността му, в съчетание с удобната му близост до Варна и селцата в близост го прави идеалното място за летни почивки и къмпинги.

 

Камчия – Плаж и река

 

На около 30 километра от град Варна се намира още една интересна лятна дестинация – рибарското селище по поречието на р. Камчия и дългата плажна ивица, ширнала се точно над устието. Районът е изпълнен с множество атракции, естествена природа и спокойствие. Идеалното кътче за бягства от града, без да е необходимо да шофирате прекалено дълго.

 

Побити камъни

 

Ред е да се насочим малко по-далеч сред интересните забележителности, които ви очакват в област Варна. Едно от най-забележителните безспорно са Побити камъни – популярни скални феномени, образувани през хилядолетията и оформили се в причудливи и интересни форми. Това място от години привлича стотици туристи и природолюбители, дошли да се насладят на красотите в района, който се води и единствения пустиноподобен в страната ни.

 

Побити камъни

 

Град Девня

 

Само на няколко километра от Побити камъни се намира и малкото градче Девня. Точно тук е разположен един от най-интересните музей в България – Музеят на мозайките. В него можете да видите стотици антични римски мозаечни подове, както и да се потопите в богатата история на древните земи в района, разказана чрез красотата на мозаечното изкуство.

 

След като посетите Музея, не пропускайте да се разходите и сред прочутите девненски извори, сред които най-популярен е Вълшебният извор. Около него е изграден цял комплекс с екопътеки, подходящи за разходки, след които ще можете да се насладите на традиционна българска кухня, приготвена в едноимения ресторант тук.

 

Исторически парк край село Неофит Рилски

 

Няколко километра на север от Девня е изграден Исторически парк – едно уникално място, което дава възможност на всеки да се потопи в древната и изключително богата история на земите ни. Множество интересни атракции и приключения посрещат всеки гост, като специално за най-малките посетители има изграден обширен детски кът с древни замъци и забавления. Мястото е изключително зареждащо и определено си заслужава да се посети.

 

Петрич кале

 

Петрич кале

 

Северно от община Аврен, Варна е разположена една интересна крепост, която тепърва набира популярност сред ентусиастите през последните години. Това е крепостта Петрич кале, намираща се сред скалите над село Разделна. Пригответе се за една дълга и предизвикателна разходка, изпълнена с красива природа, разкошни панорами и древни крепостни останки.

 

Забележителности край Провадия

 

На изток от Варна край град Провадия ви очаква още една интересна забележителност – крепостта Овеч, чийто крепостни стени са едни от най-запазени в околността. По тях са ходели едни от най-знатните български царе, а днес всеки има възможността да се разходи по тях и да се наслади на величествената атмосфера и обширната гледка, разкриваща отгоре.

 

Докато сте в Провадия не пропускайте да се отбиете и няколко километра на юг, където се намира най-старата солница на територията на цяла Европа. Местността е открита при случайни археологически проучвания, а откритите артефакти продължават да изумяват учени и до ден днешен.

 

Местност „Чудните скали“ край село Аспарухово

 

Местност „Чудните скали“ край село Аспарухово

 

Време е да завършим разходката си из красотите на Варна и областта с поредната причудлива забележителност – местност Чудните скали, извисяващи се край село Аспарухово, югоизточно от Варна. Пригответе се за приказни пейзажи и много предизвикателства, защото районът е изпълнен огромни скални образования и много красота.