РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Римски терми

Прочутите Римски терми са разположени в югоизточната част на Варна. Забележителността представлява добре запазени римски бани – най-големите на Балканите. Някои от тях определено са внушителни и достигат височина до 20 метра.

 

Ако минавате през Варна си заслужава да отделите време и да разгледате тази уникална историческа забележителност.

 

Как се достига?

 

Големите Римски терми са разположени до пристанище Варна, на ъгъла между улиците „Сан Стефано“ и „Хан Крум“ и са част от Варненския археологически музей. До тях можете да достигнете с личен автомобил или с градския транспорт. Само на няколко метра от тях се намират и малките Римски терми, които също си заслужават да бъдат разгледани.

 

История

 

Римските бани били използвани през периода І–ІV в.н.е. и са най-старите запазени от времето на римската епоха. Заемат площ от 7 000 квадратни метра и били изградени на мястото на тогавашния град Одесос (старото име на град Варна). В живота на римляните баните били от важно значение за социалното им развитие. Тук те прекарвали времето си в срещи и раздумки помежду си, обсъждайки важни политически въпроси.

 

Това, което е отличително при Римските терми е отоплителната им система. Тя преминавала през двоен под, отвеждайки затопления въздух от минералните извори в непосредствена близост до помещенията. На самия вход на баните била изградена просторна зала, чиято функция била да отвежда по естествен начин студения въздух.

 

Римските терми били открити през 1959 година при случайни разкопки. По време на проучванията, археолози откриват тук сечени монети, статуи на римски божества и накити. Разкопките и изучаването на района, който е обявен за културно-историческо богатство продължават и до днес.

 

Работно време и такса

 

  • Всеки делничен ден от 10:00 – 17:00 часа;
  • Събота и неделя – почивни дни;

 

За посетителите има входна такса, която е в размер на:

 

  • За възрастни – 4лв;
  • За деца – 2лв;
  • Възможност за наемане на екскурзовод от Археологическият музей – 30лв;