РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Археологически музей

Варненският археологически музей се нарежда сред най-големите в страната. Тук можете да видите едни от най-забележителните и ценни културни паметници, към които спадат Аладжа манастир и Римски терми – най-посещаваните туристически обекти по морето.

 

На територията на Археологическия музей можете да видите най-старото златно обработено съкровище в цял свят, състоящо се от 3 000 предмета от 23 каратово злато – нагръдници, гривни, огърлици и съдове. Всички експозиции в музея са подредени хронологично, проследявайки различните епохи в района на град Одесос – старото наименование на град Варна. Редовно тук се правят и временни изложби на колекции с накити, занаяти, военно снаряжение и битова забележителност.

 

Как се достига?

 

Варненският археологически музей се намира в центъра на града, точно до Катедралния храм. До него можете да достигнете лесно с личен автомобил или посредством градския транспорт – оттук редовно минават автобусни линии 12, 7, 31, 31А, 148, 9, 14 и 409. Пригответе се да се потопите в една обогатяваща културно-историческа атмосфера, проследяваща развитието на човешкото общество от преди хилядолетия до днес.

 

История

 

Началото е дадено през 1887 година от група учители от Мъжката гимназия на града, начело с варненския деец Карел Шкорпил. Те решават да съберат интересни археологически забележителности и материали и да учредят музей с тях към Градската библиотека. Идеята им среща съпротива и събраното било изпратено в София по нареждане на министерството.

 

Няколко години по-късно, Шкорпил прави нов опит и създава нова археологическа сбирка, чиято основна цел е да се направи всичко възможно и да се създаде Варненски градски музей, чиято функция е да търси, открива, изучава и съхранява важни паметници от близкото и далечно минало. Въпреки съпротивата от София, учените основават Археологическия музей през 1906 година в таванското помещение на тогавашната Девическа гимназия. През годините той се развива бавно, сменяйки ръководства и поддържайки се основно от дарители.

 

1945 е годината, в която музеят става държавен, а 5 години по-късно се премества в нова сграда на ул. Шейново. През 1952 година в него е открита първата експозиция. От 1993 година насам Археологическия музей Варна се помещава изцяло в сградата на Девическата гимназия и се разпростира на площ от 2 000 кв. метра.

 

Днес идеята и упоритият труд на Шкорпил и неговия екип от учени е осъществена – Варненският археологически музей се нарежда сред най-големите в България, а в него се съхраняват множество ценни паметници на културата и историята. Наред с това той се превърна и в основен научен и културен център, в който се обучават и работят едни от най-висококвалифицираните специалисти археолози във страната. Археологическият музей няколкократно представя България на редица национални и международни изложби и гостува самостоятелно в множество страни.

 

Работно време и такса

 

  • През лятото – всеки ден от 10 до 17 часа, без почивен ден;
  • През зимата – от 10 до 17 часа, с почини дни всяка неделя и понеделник;

 

Посещението на музея става след заплащане на входна такса:

 

  • Възрастни – 10лв;
  • Деца и ученици до 18г. – 2лв;
  • Студенти – 5лв;
  • Групи над 10 души – 8лв;