РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Катедрален храм „Св. Успение Богородично“

Варненската катедрала е едно от най-емблематичните забележителности в града, разположена в самия център. Молитвен храм и основна културна забележителност, катедралата определено се нарежда сред едно от местата във Варна, което определено трябва да разгледате.

 

Как се достига?

 

Катедрален храм „Св. Успение Богородично“ се намира на площад Св. Св. Кирил и Методий, в идеалния център на Варна. До него лесно можете да стигнете с автомобила си, който е необходимо да паркирате на изградените паркоместа в близост или да се възползвате от редовния градски транспорт – от тук преминават автобусни линии 148, 409, 10, 22, 41, 43, 9 и 14.

 

История

 

Зад изграждането на Катедралата стои забележителна история, чието начало е веднага след Освобождението. Тъй като православното население в района се увеличавало, хората пожелали да се отделят от гръцката патриаршия и да затвърдят вярата си в руското православие. През ноември 1879 година митрополит Симеон свиква църковна общност, чиято главна цел е да изгради нова черква, тъй като варненци заслужват по-представителна такава.

 

Изграждането на храма било финансирано изцяло само от дарители, голяма част от които обикновени вярващи. От друга страна община Варна също отпуска гарант и строежът започва. Били използвани запазени дялани камъни от разрушена крепостна стена, а вътрешните колони били изградени от кулите. Първият основен камък на Катедралата е положен тържествено от княз Александър І Батенберг през 1880 година. Тогава е и дадено името на храма – “Успение Пресвятия Богородици”, в памет на българската императрица Мария Александровна, благодетелка и леля на княза, която само преди дни починала.

 

Изграждането на Варненската катедрала продължило 6 години и завършило през август 1886 година, когато тук била отслужена и първата литургия. През следващите години храмът бил вътрешно обзаведен, а през 1890 година е изградена и камбанарията – с височина 38 метра. Постепенно храмът бива изографисан и изпълнен с дарени икони и стенописи.

 

През 2000 година по програма „Красива България“, Катедралният храм е изцяло реновиран – обновена е фасадата му, а медните кубета са пребоядисани със златна боя. Днес храмът се нарежда сред най-големите в страната и е емблематичен за град Варна.

 

Работно време и такса

 

Катедралният храм работи всеки ден, без почивка от 8 до 18 часа. Посещението му е свободно за всеки варненец и гост на града.