РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Аладжа манастир

Само на 14 км от центъра на Варна, край к.к. “Златни пясъци” се намира едно любопитно и изключително красиво място, което определено си заслужава да се види. Аладжа манастир е един от малкото скални манастири у нас, при който почти всички отделни помещения са се запазили в първоначалния си вид и могат да бъдат разгледани.

 

История

 

Все още не е известно на историците кога точно е започнало изграждането на Аладжа манастир, но според предположенията това се е случило в периода от X-XII век сл. Хр. В около 40 метрова варовикова скала ясно си личат изкопани помещения на църква, трапезария, кухня, килии, гробищна църква, костница и складови помещения. Манастирският параклис е разположен на второ ниво в естествено прокопана скална ниша, до която също може да се достигне.

 

След падането на Второто българско царство, Аладжа манастир спира да се използва от монаси и с времето бива превзет от природата. Чак през 1968 година местността е обявена за природен резерват и почистена, като са прокарани пътеки и обезопасителни въжета, позволяващи на всеки възможност да се докосне до любопитното кътче, разказващо изключително богата история.

 

Как се достига?

 

Аладжа манастир е разположен в самия център на Златни пясъци. До него можете да стигнете по пътя за курорта, където ще срещнете указателна табела, сочеща къде да завиете. Пътят продължава почти до полите на самия манастир, където можете да паркирате автомобила си. Очакват ви още няколко метра път пеша, след които достигате до Чешмата на Аладжата, разположена в полите на манастира.

 

Работно време и такса

 

Аладжа манастир е отворен за посетители от 9:00 до 17:00 часа всеки ден, включително и през уикенда. За посещението му се заплаща входна такса:

 

  • Възрастни – 5лв;
  • Деца – 2лв;

 

Всяка неделя тук се провежда традиционно светлинно шоу, с начало 21 часа, което можете да наблюдавате с предварително записване, поради големия интерес.