РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Малки римски терми

Само на няколко метра от големите Римски терми се намират и малките римски терми, разположени на юг. Те са открити при проучвания през 2014 година, когато са почистени, консервирани и отворени за посетители.

 

Как се достига?

 

Малките римски терми са по-малко познати от големите Римски терми, но също заслужават внимание. За да достигнете до тях е необходимо да изминете няколко метра по-надолу южно. Намират се на булевард Приморски 12 и до тях можете да стигнете с личния си автомобил или посредством градския транспорт. От тук минават автобусни линии 20, 17А, 39, 9, 31 и 31А.

 

История

 

Според историци малките Римски терми са изградени през периода III – VI в.сл. Хр. по време на криза в римската империя, която през тези години претърпява сериозен упадък. Точно тогава се счита, че баните са изоставени и разрушени частично. Въпреки това те остават едни от най-запазените римски бани с внушителни размери, които могат да бъдат видени само у нас.

 

Работно време и такса

 

През лятото Римските терми са отворени за посетители всеки ден от 10 до 17 часа, с изключение на неделя и понеделник. Разглеждането на културно-историческата забележителност става след заплащане на входна такса:

 

  • Възрастни – 4лв;
  • Деца – 2лв;