РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Морски фар Варна

Докато сте на Морска гара не пропускайте възможността да разгледате и прочутия Морски фар, разположен точно в края на Варненския вълнолом. Той е функционален и до днес, като неговата задача е да служи като спасителен маяк за всички в морето и да ги отведе безопасно до брега. Днес местността е популярно място за отдих и разходки, като атмосферата тук е изпълнена с приятен бриз, морски пръски и приключенски дух.

 

Определено си заслужава да видите отблизо емблематичното място, на което всеки почивен ден се разхождат стотици варненци и гости на града.

 

Как се достига?

 

Морският фар е разположен точно в края на Варненския вълнолом на Морска гара. В непосредствена близост е до пристанището. До тук лесно можете да достигнете с автомобила си и да го оставите на паркинга в близост или да използвате градския транспорт. Районът е облагороден и с поставени множество пейки и разпръснати кафенета, на които можете да се насладите на любимата си напитка.

 

История

 

Морският фар светва за пръв път през 1863 година, а сградата му е напълно изградена чак години по-късно – през 1895 година. Той излъчва постоянна червена светлина в основата на вълнолома, където преди време на мястото му е имало залив.

 

Днес в южната част на фара има пъстра мозайка с образ на Св. Никола. Преди години тук е имало бюст на Фердинанд, подменен през комунизма с барелеф и лик на Тодор Живков. Днес достъпът до върха на кулата на морския фар е забранен, а светлината му е изцяло автоматизирана.

 

Достъпът до Морския фар е свободен и всеки може да отиде и да го разгледа отблизо, докато се наслаждава на приятна разходка по Варненския вълнолом.