РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Планетариум Варна

Още една уникално интересна забележителност, разположена в Морската градина е Планетариума. Национална астрономическа обсерватория „Николай Коперник“ от години посреща малки и големи любители на звездите и предоставя на всеки възможността да надникне и разгледа необятния Космос.

 

Планетариума предлага на своите гости звездна зала, множество телескопи за наблюдение, нови съоръжения и разполага с Фуко кула. Ако се разхождате в района задължително го включете в списъка си за посещения, определено няма да останете разочаровани.

 

Как се достига?

 

Планетариум Варна ви посреща на самия вход на Морската градина, малко след Слънчевия часовник и вляво от Делфинариума. До тук можете да стигнете посредством личния си автомобил, който да оставите на паркинга на Морската градина или да използвате градския транспорт. Само на метри от мястото е разположен хотел Роял, който се откроява със своята аристократична идентичност – подходящо място за отмора и релакс, в непосредствена близост до едни от най-емблематичните и интересни забележителности във Варна.

 

История

 

През 1960 година група ентусиасти слагат началото на идеята за създаването на Планетариум. Първоначално е основан Клубът по астронавтика и астрономия, който среща невиждан интерес от обществото. През 1962 година, виждайки потенциала в идеята, тогавашния кмет на Варна – Николай Бояджиев решава да вложи в изграждането на Държавна обсерватория. Начинанието е подкрепено от редица професори, военни и офицери.

 

Националната обсерватория е изградена на мястото на малката постройка, в която се е помещавал основаният от ентусиастите Клуб по астронавтика и астрономия и отваря врати за първи път през 1968 година. Това е и първата обсерватория в страната, която се състои от планетариум, обсерватория и кула за наблюдения. Малко по-късно Планетариума получава името Николай Коперник, в чест на полския учен.

 

През 2002 година сградата на планетариума е изцяло реставрирана и от тогава насам не спира да посреща малки и големи, които с ентусиазъм притаяват дъх под уникалните гледки на планети и звезди, прожектирани посредством иновативна апаратура. Освен за посетители, обсерваторията играе важна роля за обучението на бъдещи астрономи, като тук се наблюдават и изучават променливи звезди, планети, комети и т.н.

 

Работно време и такса

 

  • 9:00 – 17:30 часа;
  • Събота и неделя – почивни дни;

 

Посещението на Планетариума става след закупуване на билети. Поради засиления интерес е необходимо да направите предварителна заявка поне 3 дни преди посещението.

 

  • Възрастни – 5лв;
  • Ученици, студенти и пенсионери – 3лв;
  • За групи от 15 до 150 човека – 10лв;
  • Ползване на звездна зала – 120 лв. на час;
  • Ползване на фоайе – 80 лв. на час;
  • Ползване на фоайе и звездна зала – 150 лв. на час;