РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Морската градина Варна

Докато сте във Варна не пропускайте да се разходите из символа на града – Морската градина. Със своите широки и зелени алеи това място привлича редовно местни и туристи, желаещи да се насладят на чистия въздух, слънчевите лъчи и природата. Но това далеч не е всичко, което можете да разгледате тук. В района има множество културни и исторически паметници, които също можете да разгледате – Слънчевия часовник, Пантеона, Делфинариума, Зоологическата градина, Планетариума и Природонаучния музей са само една малка част от интересните неща, които ще откриете в района.

 

Как се достига?

 

Главният вход на парк Приморски, често наричан за кратко Морска градина се намира точно пред хотел Черно море и Двореца на културата и спорта Варна. За посетителите има изграден широк платен паркинг, където да оставите автомобила си докато се разхождате.

 

История

 

Изграждането на Морската градина във Варна е по идея на Николай Бояджиев – кмет на града през 1958 година. Паркът е завършен и официално открит през април 1961 година, като по същото време е създадена и Зоологическата градина.

 

Днес Варненската морска градина е защитен природен резерват, в който се наблюдават множество редки растителни видове. Природата в парка е уникална, главно заради естественото ѝ разположение близо до морето. По крайбрежието се създава плавно преливане от паркова растителност към морски ландшафт, което се превръща в естествен природен феномен.

 

Паркът е основен фактор, който пречиства въздуха в големия натоварен град.

 

Работно време и такса

 

Морската градина на Варна е със свободен достъп за посетители и е отворена целогодишно. За посещението и не е необходимо да се заплаща такса.