РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Музеят на мозайките

Прочутият Музей на мозайките се намира в самия център на град Девня. В него ще можете да разгледате ранновизантийски и римски мозайки, открити при археологически проучвания в района. Музеят е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта и представя богата колекция от мозаечно изкуство, разказвайки как се е развивало то през вековете.

 

Музеят на мозайките се състои от 5 помещения, в които можете да разгледате многоцветни подови мозайки от римско време. Стените са с цветна мазилка и изпъстрени с древни стенописи. Образите, които ви очакват тук са интересни и изключително вълнуващи.

 

Как се достига?

 

Музеят на мозайките се намира в центъра на Девня, на улица „Пазарска“ 18. До него се достига лесно посредством главните пътища в околността. Ако пътувате от Варна най-лесният път е през автомагистрала Хемус. Продължителността на пътуването е средно около 25 минути.

 

История

 

Музеят е изграден по идея на Камен Горанов. През 1976 година тук са проведени археологически разкопки, при които са открити основи на сграда с под от мозайки. Според историци находката е от началото на IV век сл. Хр. Горанов решава да превърне откритите мозайки в експонати, да ги консервира и отвори за посетители.

 

Днес сградата на Музея на мозайките е с размерите на цял квартал – 37 метра дълга и 37 метра широка. Изграждането ѝ е направено така, че да се използват оригиналните основи от римско време. Има двор с каменни плочи, по средата на който можете да видите зидан кладенец, около който е изградена закрита галерия с експонати. Цялата площ на галерията е над 1400 кв. метра и в нея се намират множество жилищни, стопански и складови помещения, изградени преди стотици и дори хиляди години.

 

Работно време и такса

 

  • 10:00 – 16:00 ч.
  • Почивни дни – събота и неделя;

 

Посещението на Музея на мозайките става след закупуване на билет:

 

  • Възрастни – 4лв;
  • Деца, ученици и студенти – 2лв;