РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Провадийската солница

В покрайнините на Провадия, на около 60 км от центъра на Варна се намира най-старата изградена солница в цяла Европа. Районът се нарежда сред най-богатите на археологически артефакти, които предоставят ценна информация за древната история и начин на живот на прадедите ни.

 

В случай, че си търсите любопитно място, в което да се потопите в едно далечно минало, то определено си заслужва да посетите солницата в Провадия.

 

Как се достига?

 

Солницата се намира на около 6 километра югоизточно от град Провадия. За да достигнете до тук от центъра на Варна е необходимо да поемете по магистрала „Хемус“ и да слезете от нея в посока Провадия. Продължете направо по центъра на града до самия му край и просто следвайте указателните табели, които ще ви отведат право пред солницата.

 

История

 

Според историци и археолози солницата в Провадия е създадена през 5 500 година пр. Хр. от тракийско племе, занимаващо се основно със земеделие. Те открили възможност да използват солените извори в областта и да добиват от тях сол. По онова време солта е била по-ценна и скъпа дори и от златото. Добивът се осъществявал чрез наливане на вода от изворите в керамични съдове, която се оставала да се изпари от слънцето. За да ускорят процеса, древните хора намерили начин да усъвършенстват процеса по добив на сол като изградили в домовете си куполни пещи, с чиято помощ изпаряването на водата ставало в пъти по-бързо. Точно тази идея ги превръща в едни от най-богатите народи тогава.

 

По време на археологически разкопки в района през 2005 година са открити изключително ценни артефакти – древни останки от праисторическото селище, които според историците са част от първия град, изграждан някога на Балканите. Откритото дава представа, че античният град е имал здрави стени, защитаващи го от нашественици, тъй като интересът към солта по онова време бил голям. Самият начин за добив на сол продължава да изумява историците и до днес. Открити са останки от солни тухли, използвани от хората за съхранение на месо. Те са единодушни, че тук е живяла и се е развивала една от най-успешните нации за времето си.

 

Работно време и такса

 

Днес всеки може да се докосне до едно от най-старите заселени места по нашите земи. Посещенията на Провадийската солница стават само с предварително записване. Работното време на забележителността е:

 

  • Лятно: от 09:00 до 18:00 ч., събота и неделя: от 9:30 до 17:30 ч.
  • Зимно: от 09:00 до 18:00 ч.; Събота и неделя – почивни дни;

 

Докато сте в Провадия не пропускайте възможността да се разходите по масивните крепостни стени, които устояват на предизвикателствата и до днес на крепостта Овеч и да се потопите в старите прабългарски обичаи, разказани по съвременен и интересен начин в Исторически парк.