РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Крепост Овеч

На 53 км от Варна ви очаква още една забележителна крепост, която заслужава да се посети. Крепостта Овеч, разположена край Провадия привлича хиляди туристи със своите разкошни панорами и интересни забележителности. Ако си търсите спиращо дъха място за разтуха и развлечение по време на вашата ваканция в близост до Варна, то определено трябва да посетите района.

 

Къде се намира?

 

До крепост Овеч се достига по автомагистрала Хемус. Необходимо е да слезете от нея към град Провадия и да продължите към края му. Там пред информационния център можете да паркирате автомобила си и да продължите пеша по екопътеката, водеща директно към пределите на крепостта. Пътят е дълъг 15 минути, след което достига до вита стълба със 111 стъпала. След като ги изкачите пред вас се разкрива северния вход на крепостта и е ред приключението да започне!

 

История

 

Исторически проучвания показват, че крепостта Овеч е изградена към края на 3 век. Стратегическото и разположение на самия връх на платото я прави буквално непревземаема – заобиколена е от всички страни с високи и стръмни скали с височина 18 метра.

 

През годините тук се случват редица важни събития – по пътищата и са минавали българските царе Калоян и Петър, цар Ивайло и множество знатни рицари. Дори самия Владислав Ягело преминава от тук по време на кръстоносния си поход. След 16-ти век крепостта започва да се използва като митрополия.

 

Крепостта Овеч е обявена за национален паметник на културата през 2008 година и от тогава интересът към нея продължава да се увеличава все повече. Най-вълнуващата част за всеки дошъл тук е възможността да се разходи по самите крепостни стени и да се наслади на внушителните гледки към равнините, цялото плато и градовете в близост.

 

Работно време и такса

 

Крепост Овеч е отворена за посетители целогодишно по всяко време. Посещението става след заплащане на входна такса:

 

  • Възрастни – 2лв;
  • Деца и студенти – 1лв;