РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Парна баня – Варна

Парната баня представлява затворено помещение, отопляемо посредством влажен топлинен източник. Температурата обикновено варира, но е в рамките на 43 градуса. Силно прилича на традиционната сауна, с тази разлика, че влагата тук е между 90 и 100%.

 

Докато сауната се препоръчва за релаксиране и отпускане на тялото, при парната баня всички ползи се увеличават неколкократно поради голяма влажност.

 

Здравословни ползи от парната баня

 

Топлото къпане е практика, практикувана още от дълбока древност. Тъй като популярността на топлинната терапия днес нараства още повече, вече има множество научни твърдения, подкрепящи ползите от нея. От по-добър метаболизъм, загуба на тегло до подобрена сърдечно-съдова функция, намаляване на стреса и болката, подмладяване и т.н.

 

Подобрява кръвообращението

 

Редица проучвания доказват, че влажната топлина подобрява кръвната циркулация, особено в долната част на краката. Това може да доведе също така до понижаване на кръвното налягане и да подейства здравословно на сърцето.

 

Прочиства дихателните пътища

 

Може би едно от най-силно познатите предимства на парната баня е способността и да пречиства дихателните пътища, благодарение на парата. Тя действа ефективно при:

 

  • Главоболие;
  • Запушен нос;
  • Дразнения в гърлото;
  • Кашлица;

 

Парните бани създават среда, която затопля лигавицата и насърчава дълбокото дишане. В резултат това спомага за прочистване на синусите и белите дробове.

 

Подпомага здравето на сърдечно-съдовата система

 

Наскоро проведено проучване показа, че когато стоим в парна баня телата ни отделят хормони, променящи сърдечната честота. Един от тези хормони – алдостерон е отговорен за здравословното регулиране на кръвното налягане. Когато алдостеронът се освободи при седене в парната баня, това може да помогне за понижаване на високо кръвно налягане. Това е част от причината парната баня да ви кара да се чувствате спокойни.

 

Друго проучване, проведено през 2021 година установи, че редовното използване на парна баня е способно да подобри състоянието на сърдечно-съдовата система, намалявайки систоличното и диастоличното кръвно налягане.

 

Подпомага възстановяването след тренировка

 

 

Редуцира нивата на стрес

 

Влизането в парна баня безспорно е релаксиращо изживяване. Според учени причината да се чувстваме отпуснати и спокойни е, че топлината и влагата спомагат за производството на ендорфини – хормоните на доброто настроение. Точно те спомагат за намаляване нивата на стрес, тревожност и безпокойство.

 

Друго обяснение е, че парната баня помага на тялото да намали нивото на кортизола – хормонът, произвеждан в отговор на стреса. Когато нивата на кортизол спадат, хората се чувстват по-спокойни и подмладени.

 

Подобрява психическото благосъстояние

 

Всички топлинни процедури, включително сауната и парната баня действат доказано положително върху психиката. Процедурите са способни да насочат вниманието ви в коренно различна посока от типичното безпокойство и напрегнатост, давайки ви възможност да релаксирате по-добре.

 

Това твърдение е подкрепено от учени, които установили, че топлината спомага за постигането на по-ясно съзнание и фокус върху дишането. Тези два фактора оказват положително въздействие – подобряват съня, намаляват нивата на стрес, повишават настроението и положителната нагласа.

 

Къпането във финландска сауна е свързано с намален риск от деменция и болестта на Алцхаймер, според проучване, включващо финландски мъже, използващи редовно топлините процедури.

 

Подобрява състоянието на кожата

 

Околната среда може да доведе до натрупване на всякакъв вид токсини по кожата ви. Парната баня спомага за ефективното разрешаване на този проблем, тъй като топлината разширява порите и изхвърля натрупаната мръсотия и мъртва кожа, които са основният причинител на различни видове кожни раздразнения.

 

Доказано след парна баня кожата е освежена, подмладена, чиста и равномерна.

 

Подпомага възстановяването след тренировка

 

Често след тренировка в залата чувстваме скованост и болезненост в мускулите. Най-ефективният начин да се справим с този неприятен ефект е посредством топлината на парната баня.

 

Топлината прониква дълбоко в мускулната тъкан, спомагайки за облекчаване на болките и напрежението в мускулите. Според проучванията топлата парна баня, в комбинация с висока влажност е доказано по-ефективна при възстановяването след тренировка отколкото сухата топлина на сауната.

 

Подготвя тялото преди тренировка

 

Загряването преди тренировка е важно правило, което е способно да ви предпази от редица наранявания. Влизането в парна баня като част от вашата загрявка спомага за постигане на максимална мобилност в ставите при дейности като:

 

  • Йога;
  • Пилатес;
  • Бягане;
  • Различни видове състезания, изискващи гъвкавост и мобилност;

 

Проучване от 2013 година изследва точно ефектите от топлината върху гъвкавостта на меките тъкани. Ако към колянната става се прилага топлина непосредствено преди тренировка, тя става по-гъвкава. Резултатите показват, че топлината може да помогне за намаляване на нараняванията преди тренировка.

 

 

Подобрява психическото благосъстояние

 

 

Оказва се, че топлината е доказано полезна за разтягане на схванати стави и облекчаване на болки при хора с артрит. Загряването на възпалена става или уморен мускул прави кръвоносните съдове по-големи, което позволява на повече кръв, кислород и хранителни вещества да пътуват до увредената тъкан. Това насърчава отпускането на схванатите мускули и стави.

 

Гори калории

 

Докато сте в парна баня, пулсът ви се ускорява. За това влизането непосредствено след тренировка може да удължи ефектът на горене на калории дори и след като активността е вече приключила.

 

Противно на общоприетото, потенето не води до повишена загуба на тегло. Това е т. нар. водно тегло, което скоро след излизането от парната баня отново ще си възвърнете. Не забравяйте да приемате необходимото количество течности, за да избегнете дехидратация вследствие на топлата процедура.

 

Редовното използване на парни бани като начин за изгаряне на повече калории при тренировка може да направи рутинните ви упражнения по-ефективни и да подпомогне вашата диета и резултати.

 

Накратко за парната баня

 

Много ползи за здравето се приписват на парната баня. Тя спомага за намаляване на възпалението, прочистване на дихателните пътища, подготовка преди тренировка, възстановяване на тялото след тренировка и т.н. Въпреки, че парните бани не заместват лечението, предписано от вашия лекар, те са чудесното място да разпуснете и да се отърсите от натрупания стрес в ежедневието си.

 

Нашият съвет след парна баня е да вземете студен душ, който ще помогне за почистването на порите и ще ви енергизира приятно. 

 

Насладете се и на другите приятни удобства, очакващи ви в Релакс зона Варна.