РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Студен душ – Варна

Най-добрият начин да се разхладите след дълга парна баня и да засилите ползите от нея е като си вземете бърз студен душ. Важно е да не прибягвате рязко към леденостудената вода, тъй като внезапната промяна в температурата може да причини шок на тялото и да ви накара да се разтреперите. Вместо това се обтрийте с малки късчета лед и първоначално използвайте по-хладка вода и постепенно я разхлаждайте до студена.

 

Предимства на студения душ

 

Много хора предпочитат да се придържат към комфорта на топлите душове пред студените. Въпреки неприятното чувство, което причинява в началото, студения душ има огромни ползи, голяма част от които научно доказани. За студен душ се приема къпането с вода, която не надвишава 10–15 градуса. Ето и какви са ползите от него:

 

Подържа здравето на косата и кожата

 

Топлината разширява порите, а взимането на студен душ ги затваря, предпазвайки естествената хидратация и полезни вещества в кожата и косата. За това къпането със студена вода се препоръчва повече на хора със суха кожа и чуплива коса.

 

Студеният душ е идеалното средство да завършите дълбокото почистване на кожата си след финландска сауна или парна баня, тъй като затваря порите и цялостно освежава.

 

Повишава имунитета и подобрява психическото здраве

 

Студената вода стимулира производството на норадреналин и бета-ендорфини. Електрически импулси се изпращат от нашите нервни окончания към мозъка ни всеки път, когато вземаме студен душ. Тази химическа реакция има антидепресивен ефект при някои хора.

 

От друга страна, вземането на студен душ може да ви предпази от настинка, тъй като засилва имунната ви система и ви направи по-устойчиви на болести.

 

Подобрява кръвообращението

 

Когато телата ни усетят студена вода, те естествено преминават към режим на оцеляване и реагират, като ускоряват сърдечната честота. Студеният душ активизира на максимум сърдечно-съдовата система, карайки сърцето да изпомпва по-бързо и ефективно кръв до всяка точка на телата ни. На своя страна това подобрява кръвообращението.

 

Вземането на студен душ сутрин също може да ви даде първоначален тласък на енергия (по-добър и от кафето) и дори да ви помогне да установите редовна сутрешна рутина, която да ускори метаболизма ви и да ви даде нужната мотивация в самото начало на деня.