РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Финландска сауна – Варна

Финландските сауни, известни също като сухи сауни, осигуряват редица основни ползи за здравето, включително грижа за кожата, мускулна релаксация и детоксикация на организма.

 

Какво представлява финландската сауна?

 

Финландската сауна е вид сауна, която използва силата на сухата топлина. За разлика от парната баня, известна още като мокра сауна, влагата и парата не играят никаква роля във финландската сауна. Всъщност влажността обикновено се поддържа около 5-20%, а температурата се настройва около 80-100 градуса. Точно това отличава финландската сауна от други нейни разновидности.

 

Произход

 

Финландската сауна произхожда от Северна Европа, по-специално Финландия, Швеция и Русия. Първоначално е проектирана за да помогне в борбата с ниските зимни температури в региона, които са особено студени.

 

Въпреки това, с течение на времето, тя се превърна в релаксиращ и терапевтичен ритуал както за тялото, така и за ума. Сауните са и място за общуване и задушевни разговори според финландската култура.

 

Какви са ползите от финландската сауна?

 

Финландската сауна съчетава редица важни ползи за физическото и психическото здраве, включително:

 

  • Детоксикация – Едно от основните предимства на сухата сауна е, че тя елиминира токсините – нещо, което тялото прави естествено, когато се изпотява. Високите температури на финландската сауна предизвикват обилно изпотяване, което елиминира голямо количество токсини и спомага за пречистването на тялото
  • Грижа за кожата – Високите температури и изпотяването правят повече от просто детоксикация на организма. Те също подпомагат премахването на мъртвите кожни клетки. Това стимулира клетъчното обновяване и придава по-здрав и младолик вид на кожата.
  • Подобрява имунитета – Чрез ускоряване на процесите на детоксикация на тялото, сухата сауна ефективно стимулира множество от системите на тялото, включително и имунната система.
  • Подобрява дишането – Високите температури във финландската сауна помагат при различни видове заболявания на горните дихателни пътища. Сухият въздух прочиства и допринася за изхвърляне на всякакъв вид натрупвания, пречещи на нормалното дишане.
  • Мускулна релаксация – Високите температури в сауната, съчетани със студен душ след това, спомагат за отпускане на мускулите. Това важи за всеки, който използва сауна, но ползите са най-силно изразени след активна тренировка.
  • Предотвратява задържането на течности – Изпотяването прави нещо повече от елиминиране на токсините. То също така помага на тялото да се отърве от излишните течности. Това ще накара организмът ви да работи по-ефективно и пълноценно.
  • Намалява стреса – Не на последно място, друго предимство на финландските сауни, което не бива да се пренебрегва, е, че те помагат за значително намаляване на стреса. Комбинираните ефекти както на детоксикацията, така и на мускулната релаксация, както и на самия ритуал на сухата сауна помагат на потребителите да премахнат стреса и да се насладят на по-пълноценна почивка след процедурата.

Накратко за финландската сауна

 

Ползите от сухата сауна са многобройни и определено си заслужават. Не забравяйте да пиете много течности, тъй като излагането на топлина може да доведе до дехидратация.

 

На традиционна финландска сауна можете да се насладите в Зоната за релакс на хотел Роял Варна – една от най-добрите в областта.