РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Сауна Варна

Влизането в гореща сауна след активна тренировка във фитнеса действа детоксикиращо, релаксиращо и тонизиращо на тялото ви. Още от древността в продължение на стотици години хората са използвали сауните поради полезното им въздействие върху целия организъм.

 

Днес ползите от сауната са вече факти, подкрепени от множество научни изследвания. За това, ако сте решили да разпуснете след забързаното си ежедневие като влезете във сауната, то в следващите редове ще научите какви са всички нейни ползи върху здравето ви.

 

Сауна или парна баня

 

Може би вече си чудите каква точно е разликата между сауната и парната баня. И двете помещения се използват с цел насърчаване на изпотяването и детоксикация, с тази разлика че използват топлина от различни източници.

 

Сауните използват суха топлина, генерирана от отоплителен уред или нагорещени камъни, които повишават температурата в помещението до 90,5°C. Въпреки високата температура, нивата на влажност остават много ниски. Процедурите се препоръчват с цел детоксикация, както и за справяне с различни състояния – стрес, хронична умора, безсъние и депресия.

 

За разлика от сауната, традиционната парна баня се нагрява по-слабо до 49°C, но с много висока влажност на въздуха. Подходяща е за тонизиране и отмора на мускулите, за това се препоръчва след тренировка или преди спортни състезания.

 

Ползи от сауната

 

Влизането в сауна повишава температурата на кожата, ускорява пулса, разширява кръвоносните съдове, следствие на което сърцето започва да изпомпва повече кръв. Също така започвате и да се потите. 

 

Всички тези реакции на тялото имат редица ползи. Ето и кои са те:

 

Цялостна релаксация

 

Традиционно сауната се използва с цел релаксиране. Тъй като пулсът се ускорява и кръвоносните съдове се разширяват, това увеличава притока на кръв към кожата и се подобрява кръвообращението. За да поддържа температурния баланс в тялото, нервната система става по-активна и задейства ендокринните жлези.

 

Реакцията на тялото ви към топлината може да ви направи по-бдителни, да намали усещанията за болка и да ви донесе повече усещане за комфорт и блаженство. Топлината отпуска мускулите ви, включително тези на лицето и шията. Често след дълъг ден тези мускули са и едни от най-напрегнатите.

 

Точно този релаксиращ ефект е едно от най-големите предимства на сауната. За да засилите релаксацията, можете да практикувате медитация, докато сте в стаята. Когато успокоите тялото си физически, често умът и емоциите ще го последват.

 

Успокояване на ума

 

Тъй като атмосферата в сауната е тиха, спокойна и уединена това ще ви помогне да сложите на пауза забързаното си ежедневие и просто да се насладите на момента. Това на своя страна води до цялостна отмора и успокоява ума, което намалява стреса и напрежението, спомага за справяне с депресията и ефективната борба с безсънието.

 

Ефектът от сауната е дълготраен и дори може да ви помогне за по-дълбок, дълъг и пълноценен нощен сън.

 

Облекчаване на болката

 

Влизането в топла и суха сауна енергизира. Тъй като кръвоносните съдове се отпускат и разширяват от топлината, притокът на кръв се увеличава. Това може да доведе до намаляване на напрежението в ставите и облекчаване на различни видове болки в мускулите, предизвикани от тяхното възпаление или преумора.

 

Използването на сауна се препоръчва за хора, страдащи от хронични болки и артрит. Според проучвания, хора с хронични мускулно-скелетни заболявания, включително ревматоиден артрит и болки в гърба, които посещавали редовно сауна започнали да се оплакват значително по-малко от болка, скованост и умора.

 

Сауна Варна

 

Безспорно ползите от сауната върху целия организъм са много и могат да повлияят положително, както на физическото ви здраве, така и на психиката. Това е и един от най-ефективните методи за релаксация и детоксикация на организма.

 

На финландска сауна можете да се насладите в Зоната за релакс на хотел Роял във Варна. Тук ви посреща изключително приятна атмосфера и луксозно буржоазно обзавеждане, което ще ви отведе неусетно в една отминала епоха на разкош. Освен сауна, в зоната за релакс можете да се насладите и на парна баня.

 

За разхлада след процедурите можете да се обтриете с лед или да се насладите на кратък, но изключително енергизиращ студен душ.