РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Варненски вълнолом

Популярно място за разходки е Варненският вълнолом, който от години привлича любители, влюбени, рибари и хора, търсещи приятно място за отдих. Вълноломът се разделя на две части – източен и Приморски, разположен непосредствено до Морска гара. Най-предпочитана се оказва източната част, която достига до прочутия Морски фар.

 

От двете страни на вълнолома има струпани буни, чиято цел е да укрепят стените му и да попречат на морското вълнение да го завлече към дъното.

 

Как се достига?

 

Варненският вълнолом се намира в непосредствена близост до пристанището и Морска гара. В района има изграден удобен паркинг, където да оставите автомобила си, а ако не разполагате с такъв можете да дойдете тук посредством градския транспорт.

 

История

 

Изграждането на вълнолома стартира през 1896 година и завършва окончателно през 1904г. Броени седмици след изграждането му обаче морето успява да го завлече и потопи с цели 4 метра, което кара инженери и архитекти да помислят за по-устойчиво решение. Впоследствие вълноломът е разширен в основата си, добавен е перпендикулярен втори вълнолом и е издигнат познатия морски фар, радващ варненци и гости на града от години.

 

До варненския вълнолом можете да отидете по всяко време, тъй като местността е със свободен достъп.