РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Нос Галата

Разположен в края на Варненския залив, нос Галата се отличава с красива природа и разкошна панорамна гледка, която привлича тук стотици посетители. Намира се само на 5 км от Варна и определено си заслужава да планирате една приятна разходка. Точно около носа е изграден квартал Галата, в който ще откриете интересни местенца за хапване, както и множество магазини с хубава стока.

 

Как се достига?

 

Нос Галата се намира на 12 км път от идеалния център на Варна, като за да достигнете до тук е необходимо да се качите на Аспаруховия мост в посока Бургас и веднага в края му да отбиете в посока Аспарухово. Точно след квартал Аспарухово се намира квартал Галата, а в самия край на Варненския залив е разположен Нос Галата. Преди да достигнете него си заслужава да посетите и Панорамна площадка Галата, от която се разкриват страхотни гледки към пристанището и града.

 

История

 

В миналото нос Галата се е използвал като морско пристанище. Морският фар тук е изграден през 1862 година, като първоначално е работил на газ. По инициатива на Карел Шкорпил е обновен през 1908 година и поддръжката му от частна става държавна. Няколко години по-късно се изгражда нов морски фар само на няколко метра от стария, който е изцяло електрифициран, но през 90-те години силни бури и вълни го повличат в морето, заедно с изградения в подножието му малък ресторант.

 

Държавата изгражда наново фара през 1999 година, като новият е висок 55 метра, с подсилена основа, готова да издържи на лютото морско вълнение. Открит е официално през 2001 година и успешно служи като спасителен маяк за хиляди моряци и рибари, които се прибират успешно у дома благодарение на него и до днес. Светлината му достига до 29 километра навътре в откритото море, а отвътре е оборудван с асансьорна уредба.

 

Достъпът до нос Галата и морския фар е свободен за посетители по всяко време. Районът е изключително приятен за разходки и плажуване, за това докато сте тук не пропускайте да се разходите и по плажните ивици на Фичоза и Паша Дере, както и да се насладите на разкошната природа в местността.