РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Местност „Чудните скали“

Красива местност в област Варна, която определено си струва да разгледате е местността „Чудните скали“, разположени край язовир Цонево. Тук ви посрещат причудливи гледки, като пътят към селата в околността – село Аспарухово и Добромир преминава точно през средата на скалистите образования.

 

Местността е изключително популярна сред туристи, природолюбители и търсачи на силни усещания и е особено енергизираща.

 

Как се достига?

 

Чудните скали се намират непосредствено до село Аспарухово, в южния край на язовир Цонево. За да стигнете до тях от Варна е необходимо да се качите на магистрала Хемус и да слезете от нея в посока Провадия. След като преминете през центъра на Дългопол и достигнете до село Аспарухово вече ще сте в самото подножие на Чудните скали. Докато преминавате през Провадия не пропускайте да разгледате и другите забележителности в околността – крепостта Овеч и солницата.

 

Повече за местността

 

Общата площ на местността е 12,5 хектара, като според геолозите причудливите скални образования са дело на река Камчия, чийто води преминаващи в непосредствена близост с времето са оформили красиви гледки. Скалният масив се издига на 50 метра височина. Погледнат от далеч той силно наподобява на скален замък, със заострени кули целеустремено насочени към небето.

 

Местност „Чудните скали“ е защитена територия от 1949 година, като целта е да се опази естествения хабитат на множеството редки видове птици, които гнездят в района и самите скални образования. Всяка година тук идват стотици туристи, както и ентусиасти, желаещи да опитат възможностите си по скално катерене. Очакват ви няколко туристически маршрута през стръмни пътеки и каменни кариери, като по пътя ще срещнете цял куп невероятни гледки, множество пещери, скални масиви и дупки, редица от тях дом на хищни птици.

 

Точно срещу скалите се намира и едноименна туристическа хижа, в която можете да отседнете след края на изпълнения с приключения ден и да се презаредите с нови сили за следващия.