РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Ботаническа градина Варна

Идеалното място да се откъснете от сивотата на ежедневието е Варненската ботаническа градина. Позната още като Екопарк Варна, тя предоставя на всеки посетител възможността да се потопи в изцяло нов свят от интересни растения, голяма част от които редки и защитени. Само тук можете да разгледате над 300 вида дървета, храсти и повече от 100 вида тревисти растения в естествения им хабитат.

 

Как се достига?

 

Варненската ботаническа градина се намира в курорта “Св. Св. Константин и Елена”. За да стигнете до нея е необходимо да поемете по пътя към к.к. “Златни пясъци” и да следвате указателните табели. Пред екопарка ще откриете платен паркинг за автомобили.

 

До ботаническата градина можете да достигнете и посредством градския транспорт. Редовно от Катедралния храм тръгват автобусни линии 209, 309 и 409, които ще ви отведат точно до входа.

 

История

 

Ботаническата градина във Варна е една от първите създадени в страната. През 1977 година тя била изградена от разсадник. През 2002 година за пръв път отваря врати за посетители и много бързо се превръща в интересна дестинация за туристи и любители.

 

Днес ботаническата градина е с площ от 360 декара, като цялата местност е обявена за защитена. Основното предназначение на екопарка е да опази различни редки растителни видове в естествената им среда – това включва както български видове растения, така и чуждестранни и екзотични.

 

Работно време и такса

 

  • 08:00 – 19:00 ч., без почивен дни;

 

Посещението на ботаническата градина става след заплащане на входна такса:

 

  • За възрастни – 4лв;
  • За ученици, студенти и пенсионери – 2лв;