РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Ароматерапия

В последно време ползите от етеричните масла нашумяха изключително много. Това се дължи най-вече на положителните им ефекти върху здравето. Съществуват много методи за ароматерапия – от масла и лосиони за тяло до медальони и инхалатори. Но най-силни са ползите от ароматерапията, когато се прилага правилно по време на отпускащ масаж.

 

Какво представляват етеричните масла?

 

Етеричните масла са основно растителни екстракти. Те се извличат чрез пара или пресоване на различни части от растенията – цветчетата, кората, листата или плодовете. Това, което използваме под формата на етерично масло всъщност са натурални ароматни съединения.

 

Какво представлява ароматерапия и по какъв начин въздейства върху организма?

 

Ароматерапията е практика използвана от векове, носеща редица терапевтични ползи. При вдишване ароматните молекули от етеричното масло навлизат в обонятелните нерви и достигат директно до мозъка, където въздействат върху амигдалата – нашият емоционален център.

 

Освен чрез аромата си, етеричните масла проникват и в кожата. Точно за това ароматерапията е и неизменна част от много масажни процедури. Те се нанасят за отпускане на стегнатите и пренатоварени мускули по време на масажа. 

 

У дома можете да се възползвате от ползите на ароматерапията, добавяйки няколко капки от любимото си етерично масло във ваната.

 

Ползи от етеричните масла

 

Етеричните масла могат да бъдат естествен натурален лек срещу цял куп болести. Проучвания дори доказват, че някои от тях могат да се справят с различни видове бактерии по добре и от антибиотиците.

 

Експерти са единодушни, че ароматерапията може да подпомогне за справяне със състояния на:

 

  • Безпокойство;
  • Депресия;
  • Гадене;
  • Безсъние;
  • Загуба на апетит;
  • Сухота в устата;

Кои етерични масла са най-добри?

 

 

Кои етерични масла са най-добри?

 

Има десетки видове етерични масла, всички с различни аромати, съставки и ефекти. Кои етерични масла са най-добри зависи от симптомите, които искате да облекчите и от ароматите, които предпочитате. Някои от най-популярните етерични масла включват:

 

  • Лавандулово масло – Много хора намират аромата на лавандула за релаксиращ. Често се използва за облекчаване на стреса и безпокойството и за насърчаване на добрия сън.
  • Масло от чаено дърво – Наричано още мелалеука, това етерично масло е използвано от аборигените в Австралия за заздравяване на рани. Днес обикновено се използва при акне, гъбички по краката и ухапвания от насекоми, както и различни видове кожни раздразнения.
  • Масло от мента – Има някои доказателства, че етеричното масло от мента помага за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва, когато се приема в капсула. Може също така да облекчи главоболие предизвикано от напрежение, когато се прилага локално чрез масаж.
  • Лимоново масло – Много хора смятат, че цитрусовият аромат на лимоновото масло подобрява настроението. Също така често се използва в домашни почистващи продукти.

Ароматерапия с етерични масла

 

Етеричните масла могат да подобрят настроението ви и да ви накарат да се почувствате добре само с полъх на техния аромат. За някои хора те дори могат да помогнат за облекчаване на симптомите на различни състояния.

 

Масаж, съчетан с ароматерапия е най-добрият релаксант за тялото и ума. За това и ние от хотел Роял го предоставяме в специално обособената за целта Релакс зона. Подарете си няколко минути приятна отмора и се откъснете от ежедневието си в един от най-отличителните хотели във Варна, разположен в старата част на града.