РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Прабългарско селище Фанагория

Интересна атракция за малки и големи е Фанагория – прабългарско селище-музей, изградено изцяло като копие на прабългарски стан. Намира се в квартал Аспарухово, в края на парка точно преди буната. Край самите брегове на Черно море можете да се потопите в едно кътче, разказващо интересни истории, свързани с древни прабългарски традиции и обичаи.

 

Как се достига?

 

Прабългарско селище Фанагория се достига лесно с автомобил, който можете да оставите в района на парк Аспарухово или някъде преди буната. До местността се достига и чрез удобен градски транспорт.

 

История

 

Идеята за изграждането на Фанагория се поражда съвсем случайно, но поради засиления интерес на обществеността към нея, тя бързо добива голяма популярност. Скрита зад дървена крепостна стена и защитена от бойни кули, местността е автентично копие на оригиналните прабългарски крепости. Във вътрешността и ви посрещат традиционно обзаведени юрти, малки магазинчета със старинни облекла, битови стоки и оръжия, използвани през 6-8 век.

 

Във Фанагория можете да пояздите кон, да стреляте с лък, да обиколите всички юрти, включително тази на хана и шамана, да разгледате работилниците и още много други интересни активности. Добре обучени екскурзоводи ще ви помогнат да се потопите в древния начин на живот на предците ни и да разберете по-добре историята.

 

Мястото е изключително подходящо за деца и подрастващи. И наистина си заслужава да се посети!

 

Работно време и такса

 

През есента и зимата Фанагория работи само при подходящи метеорологически условия. През лятото посещенията стават само с предварителна заявка.

 

  • Възрастни – 4лв;
  • Ученици, студенти и пенсионери – 3лв;