РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Побити камъни

Местност Побити камъни е една от най-популярните забележителности край Варна, която всяка година неудържимо привлича множество туристи със силната си положителна енергия.

 

Как се достига?

 

Побити камъни се намират на 20 км северно от град Варна. Пътят към тях е по магистрала Хемус, като е необходимо да слезете от нея след табелата, водеща към селата Тополи и Слънчево. След още 200 метра пътят се разкланя и трябва да поемете наляво към село Тополи, където се намира и местността – на още 4 километра път с автомобил.

 

История

 

Според геолози, местността Побити камъни се е образувала преди 50 милиона години, когато тук е било дъно на море. С годините водата се е отдръпнала, оформяйки причудливи и интересни форми, които вълнуват пътешественици и ентусиасти.

 

Днес местността включва над 300 каменни варовикови образувания с високо съдържание на карбонати, кухи отвътре и с цилиндрично-конусовидни форми. Наред с тях има и множество каменни късове, покрити с фин бял пясък. Някои от образуванията тук наподобяват на животни, митични същества и дори хора. Най-интересен за туристите е камъкът с форма на сърце. През лятото лъчите на обедното слънце преминават точно през средата му. Според разпространените вярвания, ако успеете да видите този миг е знак от Природата, че любовта ви съпътства навсякъде.

 

Местността Побити камъни се води единствената пустиноподобна у нас, като само тук могат да бъдат срещнати множество застрашени видове растения и животни.

 

Работно време и такса

 

Работното време на Побити камъни се дели на лятно – от май до септември: 10:00 – 19:00, с почивки всеки понеделник и вторник и зимно работно време – от октомври до април: 10:00 – 17:00, с почивки всяка събота и неделя.

 

Входът е 3лв за възрастни и 2лв за деца и студенти.