РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Петрич кале

Петрич кале е известна крепост, разположена на 4 км северно от община Аврен, Варна. Въпреки, че местността тепърва започва да добива все по-голяма популярност сред туристи и ентусиасти, тази крепост все още е една от най-малко известните в страната, а определено тук има какво да се види – древни крепостни останки, внушителни панорамни гледки и разкошна природа, част от Авренското плато.

 

За това, ако минавате през Варна и търсите интересна и вълнуваща дестинация за разходка, отбийте се през Петрич кале. Заслужава си!

 

Как се достига?

 

Петрич кале се намира точно над село Разделна – около 29 км на запад от Варна и на 7 км югозападно от община Белослав. Още на влизане в селото завийте наляво и се насочете към старата чешма – това е отправната точка към желаната дестинация. Към края пътят е черен, но запазен и може да се мине с лека кола, която да паркирате до чешмата. От тук пътят продължава пеша по стръмна пътека, указана със синя табелка.

 

След около 25 минути изкачване вече ще виждате скалите, на които се намират и древните останки на крепостта, включително и каменната стълба, водеща надолу към Петрич кале – естествено защитена от отвесни и дебели скали.

 

История

 

Според историци, крепост Петрич кале е късноантична и изградена от византийците през 6 век като част от отбранителна система. Името ѝ „Петрич“ произхожда от гръцки „петрин“, което означава каменна крепост. Няма нищо общо с град Петрич, както много хора се бъркат.

 

По време на византийското робство крепостта се използвала основно за отбрана. С възраждането на Втората българска държава преживява разцвет до 1388 година, когато местността е превзета от турците. Крепостта е разрушена през 1444 година по време на кръстоносните походи, като в битката участват и много българи с надежда за освобождение от османското владичество.

 

Днес останки от крепостта могат да бъдат разгледани високо над село Разделна. Районът вече е добре маркиран с нови табели, които ще ви отведат точно до пределите на крепостта. На върха на самите скали е издигнат кръст-курбан от жителите на селото, заради тежкото наводнение, сполетяло ги през февруари 2015 година.

 

От върха се разкриват разкошни панорамни гледки към околностите в близост, а природата по цялото плато е просто несравнима и много зареждаща. Обиколката отнема средно около 2 часа.