РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Дворец Евксиноград

Прочутият дворцов комплекс Евксиноград е разположен край самия морски бряг, на 8 километра северно от град Варна. Това е първата и най-старата резиденция на български владетели по времето на последното царство. Дворецът се простира на 900 декара площ и е обявен за културна ценност с национално значение.

 

На територията на комплекса има множество градини – френски и английски, няколко оранжерии, в които ще срещнете разкошни растителни и цветни видове, лозя с прилежаща към тях винарска изба, от която можете да се насладите на традиционния и неустоим вкус и аромат на едни от най-прочутите сортове грозде в страната. Тук има още ваканционни вили, обширен спортен комплекс и административен хотел с ресторант.

 

История

 

Изграждането на разкошния дворец започва през 1880 година от княз Батенберг, който същата година минал на посещение тук и се влюбил в мястото. Строежът бил завършен през 1900 година от неговия наследник – княз Фердинанд, като архитектурата му силно наподобявала френски ренесансов дворец, с красив декор, просторни вътрешни помещения и стилно френско обзавеждане отвътре. Първоначално дворецът е носил името „Сандрово“, но по-късно е преименуван по старото древногръцко име на Черно море – Евксинос – Евксиноград.

 

Днес дворецът е национална ценност, привличаща туристи от страна и целия свят. Маршрутът за разходки включва градините, дворцовата сграда, слънчевия часовник, параклиса и винарската изба. В градините на дворцовия парк могат да бъдат видени рядка колекция от дървесни видове, сред които черен дъб и атлантически кедър, екзотични видове цветя и много други растения. В централната част на парка е изградена водна площ, в която има статуя на Нептун, изработена от поръчка и доставена директно от Франция.

 

Комплекс Евксиноград предоставя на своите гости възможност за настаняване в хотелския комплекс и вилните зони, както и огромно разнообразие от активности и забавления – тенис на маса и корт, баскетбол, фитнес, боулинг, водни ски, сърф и т.н. След края на деня можете да се насладите на вкусно барбекю, приготвено от ресторанта на дворцовия комплекс.

 

Работно време и такса

 

Дворецът Евксиноград е отворен за посетители всеки ден от 9 до 17 часа, с изключение на неделя. Таксите за посещение се определят, както следва:

 

  • Индивидуални – 12лв на човек;
  • Групови (над 10 човека) – 10лв на човек;
  • За деца до 16 години и пенсионери – 3лв на човек;