РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Балчик – Дворец и Ботаническа градина

Едва ли има човек, който да не е чувал за емблематичния дворцов комплекс в Балчик и прилежащата към него ботаническа градина. Ако все още сте го виждали само на снимка, определено си заслужава да го включите в списъка си с местности, които да посетите тази година.

 

Как се достига?

 

Балчик е уникален крайморски град, изпълнен с множество красиви и романтични гледки. Намира се само на 38 км северно от Варна. За да достигнете до тук е необходимо да тръгнете по Републикански път 9, в посока к.к. „Златни пясъци“.

 

История

 

Двореца в Балчик е изграден от румънската кралица Мария Единбургска през 1913 година – по времето на Междусъюзническата война, когато България губи териториите на север от Тутракан до Балчик. Дворецът се издига в най-южната точка на града и е проектиран от Америго и Аугустино – италиански архитекти, които го завършват през 1934 година.

 

През 1940 г. цар Борис III сключва Крайовската спогодба, въз основа на която Румъния доброволно връща на България присвоените по време на войната земи, включително и Балчик. Осем години по-късно страната ни получава пълни права над Двореца и поема изцяло грижите за неговата поддръжка. През 1980 година Дворцовият комплекс е изцяло реставриран и отворен за посетители, като славата му продължава да се носи и до днес.

 

Комплекс Двореца се откроява с интересна комбинация от култури и религии, в съчетание с красивите пейзажи на крайморския район тук. Точно в пределите му е изградена и Балчишката ботаническа градина, в която се отглеждат едни от най-красивите и редки растителни видове в околността. Целият комплекс се разпростира на 194 декара земя и включва 46 сгради и 180 исторически, архитектурни и археологически паркови елементи, сред които подвижни и недвижими паметници, с изключително ценно значение за страната ни.

 

Разходката из пределите на Двореца определено ще остави своя красив отпечатък в съзнанието ви. Докато сте в района на Балчик не пропускайте възможността да се насладите на енергизиращо следобедно кафе край крайбрежната алея и да хапнете нещо вкусно от множеството заведения разпръснати тук.

 

Работно време и такса

 

  • През лятото – 8:00 до 20:00 ч.
  • През зимата – 9:00 до 17:00 ч.

 

Разглеждането на дворцовия комплекс става след заплащане на входна такса:

 

  • Възрастни – 15лв;
  • Деца (от 7 до 18 години) и пенсионери – 3лв;
  • Деца до 7 години – безплатно;
  • Семеен пакет – 22лв;