РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Турска баклава
Как се прави?

Традиционната турска баклава е едно от най-хубавите изкушения, които можете да си приготвите за специален повод или дори без да има нужда от такъв. Днес ще ви кажем тайната рецепта как да си направите вкусна турска баклава, но не просто баклава, а слънце!

 

Ще ви трябват:

 

  • 1 пакет кори за баклава;
  • 2 водни чаши смлени орехи;
  • 250 грама масло;

 

Отделно за сиропа пригответе:

 

  • 3 водни чаши захар;
  • 3 водни чаши и половина вода;
  • 1 супена лъжица лимонов сок (по възможност прясно изцеден);

 

Как да приготвите своята турска баклава?

 

Самият процес по приготвянето не е сложен, но както и при всяка друга вкуснотия си има няколко тънкости, които е добре да следвате за да ви се получи добре баклавата.

 

Много е важно корите да са тънки за това добре си подберете марката, в никакъв случай не трябва да са слепнали или с прекалено дебел слой. Преди да започнете с реденето на блатовете, разтопете маслото на котлон. След което мажем с него предварително затоплена и изсушена тава. 

 

Полага се първият блат, който се намазва добре с масло, след което се полага вторият блат, който също се намазва с масло и вече можете да добавите предварително смлените орехи, около шепа са достатъчни. След което повторете процеса – всеки блат се маже задължително с масло, а орехи посипвате през един блат. Важно е да спазите тази част, защото от нея зависи дали баклавата ще ви се получи хрупкава.

 

Сега как да се получи сладка и не кашеста? Когато положите и последния блат, следва да нарежете баклавата на равни парчета – като слънце или на квадратчета, зависи как предпочитате. След разрязването отново намажете с масло и я поставете в предварително загрята фурна. Пече се на 170 градуса, средно за около 35 до 40 минути.

 

Докато чакате баклавата да се запече е време да приготвите сиропа за заливката. Вземете средноголяма тенджера и смесете захарта и водата. След като захарта се стопи, прибавете и лъжицата с лимонов сок. Бъркайте внимателно, докато не стане леко гъста смес. Процеса обикновено отнема около 15 минути.

 

След като извадите вече изпечената баклава от фурната, не бързайте със сиропирането! Оставете хубаво да изстине и чак тогава полейте с топъл, но не горещ сироп. Разнесете го равномерно по корите.

 

Важно: След заливката със сиропа не покривайте баклавата за да ви се получи хрупкава, сладка и стегната. Сложете я в хладилник или просто я изкарайте малко отвън на терасата, ако времето е студено за 2-3 часа да се охлади. След което и се насладете с удоволствие.

 

Ето така се приготвя вкусна турска баклава по оригинална рецепта. Да ви е сладко!

 

Ако пък не ви се приготвя у дома, в кафе-сладкарница „Буров“ в хотел Роял можете да се насладите на оригинално приготвена турска баклава, гарнирана с ароматно турско кафе. Ще ни откриете на площад „Буров“ в град Варна.