РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Стара Варна
Историята разказва …

Историята на град Варна започва преди 100 000 години, когато са открити първите археологически доказателства за човешко присъствие в района по времето на палеолита. Местността е била населена от траки, които кръстили града Одесос (старото име на днешната Морска столица). При разкопки на територията на Варна е открито най-старото обработено злато – Варненското злато, което днес е изложено в Археологическия музей.

 

По времето на античността, тук се населяват гърците, които запазват името Одесос. Градът започва да се развива и процъфтява, построяват се множество обществени сгради, театър, църкви и бани. През този период са създадени Римските терми – четвъртите по големина римски бани в Европа и първите по рода си, пищно украсени с мозайки и уникално изградена отоплителна система. Останките им са видими и до днес в югоизточните части на града. През 15г., град Одесос е включен към Римската империя, но запазва индивидуалното си управление,  превръщайки се в главно пристанище на провинция Мизия.

 

Край на разцвета през античността слагат походите на готите, които опустошават земите в района. Последвалите грабежи от страна на славяните принуждават голяма част от хората да напуснат домовете си, което кара града да опустее за няколко века.

 

Възраждането идва първоначално със заселването на славянските племена в околностите на града. Малко по-късно идват и прабългарите, начело с хан Аспарух, който в знак на своята победа прекръщава града на Варна. По времето на княз Борис I Покръстител, Варна се превръща в главен християнски център. Век по-късно пада под Византийска власт през 906г.

 

През 1190г., цар Асен I освобождава Варна от византийско владичество. Градът започва отново да се развива като главен търговски център, като тук вече живеят не само българи, но и много чуждестранни търговци. Това продължава до 1398г., когато Варна пада под османска власт и бива изоставена.

 

По времето на кръстоносните походи на полско-унгарския крал Владислав III Варненчик през 1444г., Варна се превръща в бойно поле, където в една от крепостите кръстоносците разгромяват турската войска. Въпреки победата, района на битката е разрушен и опожарен след това.

 

През годините, областта придобива типичен ориенталски вид. През периода на 18-19 век два пъти е освобождавана от руснаците, но само за кратко. Към 1738г., в района преобладава предимно турско население.

 

Промяната настъпва през пролетта на 1854г., когато на територията на Варна е проведена съюзническата конференция между Османската империя, Франция и Англия, които се изправят срещу Русия в Кримската война. Точно през този период, градът търпи разцвет като за първи път са изградени ЖП прелез, свързващ Варна с Русе и телекомуникационна линия. Това от своя страна отново съживява търговската дейност и няколко години по-късно започва изграждането на църква, училище, община, читалище, болница и банка. През 1860г. е отслужена първата църковна служба изцяло на български език, а две години по-късно за пръв път се почитат братята Св. св. Кирил и Методий. Разцветът на Варна повдига сериозно духа на българите.

 

След края на Кримската война на територията на Варна идват татари и черкези, които превземат българската търговия. Тогавашните местни жители са задължени да им построят домове, да ги изхранват и да предоставят на семействата им животни и житни култури.

 

Град Варна се освобождава окончателно от турска власт с подписването на Санстефанския мирен договор и руските войски навлизат в града. Непосредствено след Освобождението, Варна става важен военен, икономически, културен и административен център. Тук през 1894г. е основан първия български морски флот. През 1906г. е откриването на Варненското пристанище, а за кратко градът носи името Сталин, от 1949 до 1956г. Няколко години Варна става домакин на Световното по шах и Световното по художествена гимнастика.

 

Днес Варна е третият по големина град според брой на населението, нареждайки се след София и Пловдив. Две години подред печели класациите за „Най-добър град за живеене в града“ и продължава да се развива като основен туристически, икономически и административен център, привличайки хиляди гости от страната и чужбина. 

 

Град Варна определено притежава уникален чар, който със сигурност ще ви впечатли с огромното си разнообразие от интересни забележителности и атракции, които определено си заслужават да се посетят!