РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

Как се прави турско кафе

Традиционното турско кафе – известно със своята сила, характер и неповторим вкус, превърнал се в символ на цяла една страна. И макар да изглежда на пръв поглед като лесна задача, приготвянето на турско кафе си има редица тънкости, които са от съществена важност за неговия вкус. В следващите редове ще издадем тайната рецепта за приготвянето на истинско турско кафе за да можете да изненадате семейството и приятелите си следващия път с ароматната и обичана от всички напитка.

 

Интересни факти за турското кафе

 

По традиция, когато отидете на гости в Турция, първият въпрос който ще ви зададат не е дали искате кафе, а как да ви го приготвят. По този начин вашият домакин ви пита относно количеството захар, което желаете да присъства във вашето турско кафе. На въпроса можете да отговорите с şekersiz, което означава без захар, biraz şeker ile – с мъничко захар или bol şekerli, ако обичате да пиете кафето си много захар.

 

Обикновено кафето в Турция е прието да се приготви от най-младото момиче в семейството. Кафето се поднася винаги с чаша вода и сладкиш, като сервирането започва от най-възрастния гост сред присъстващите.

 

Преди да вкусите от традиционната ароматна напитка е препоръчително да отпиете глътка вода за да почистите вкуса си за да се насладите най-пълно и качествено на кафето.

 

Имайте предвид, че традиционно приготвеното турско кафе е познато с изключително високото си съдържание на кофеин и естествената си енергизираща сила. За това се препоръчва да се ограничите само до една чаша от ароматната напитка.

 

Как се прави турско кафе?

 

Да си направите турско кафе всъщност е лесно. Необходимо е да се запасите със следното:

 

Съставки за турско кафе:

 

  • Мляно турско кафе;
  • Захар;
  • Джезве;
  • Студена филтрирана вода;
  • Чаши за кафе;

Турско кафе начин на приготвяне:

 

Всяка чаша турско кафе се прави с една лъжица кафе. Ако желаете да сварите две порции от напитката сложете 2 лъжици кафе в джезвето. По избор добавете желаното количество захар или пропуснете стъпката, след което залейте със студена филтрирана вода и го сложете на котлона.

 

Турското кафе се приготвя на слаб и равномерен огън, като се маха от него малко преди да кипне изцяло. По този начин се съхранява силата и аромата на напитката. Колкото повече кипва кафето, толкова по-слаба е силата му за това традиционно се маха от котлона точно когато се образува съвсем малко пяна по повърхността му.

 

Сервирайте вече готовото турско кафе в малки чашки, в комбинация с чаша вода към тях и турски локум или друг сладкиш по избор.

 

Ако искате да се насладите на ароматно турско кафе, приготвено по оригинална рецепта, но нямате време да си го сварите сами, заповядайте в кафене “Буров”. Тук приготвяме силно турско кафе на пясък и го сервираме с турска баклава, локум или друг изискан сладкиш по ваш избор, отново приготвени по оригинална рецепта. 

 

Поглезете сетивата си и опитайте най-известното богатство на Турция в пределите на хотел Роял Варна.