Традиционното турско кафе – известно със своята сила, характер и неповторим вкус, превърнал се в символ на цяла една страна. И макар да изглежда на пръв поглед като лесна задача, приготвянето на турско кафе си има редица тънкости, които са от съществена важност за неговия вкус. В следващите редове ще издадем тайната рецепта за приготвянето на истинско турско кафе за да можете да изненадате семейството и приятелите си следващия път с ароматната и обичана от всички напитка.
По традиция, когато отидете на гости в Турция, първият въпрос който ще ви зададат не е дали искате кафе, а как да ви го приготвят. По този начин вашият домакин ви пита относно количеството захар, което желаете да присъства във вашето турско кафе. На въпроса можете да отговорите с şekersiz, което означава без захар, biraz şeker ile – с мъничко захар или bol şekerli, ако обичате да пиете кафето си много захар.
Обикновено кафето в Турция е прието да се приготви от най-младото момиче в семейството. Кафето се поднася винаги с чаша вода и сладкиш, като сервирането започва от най-възрастния гост сред присъстващите.
Преди да вкусите от традиционната ароматна напитка е препоръчително да отпиете глътка вода за да почистите вкуса си за да се насладите най-пълно и качествено на кафето.
Имайте предвид, че традиционно приготвеното турско кафе е познато с изключително високото си съдържание на кофеин и естествената си енергизираща сила. За това се препоръчва да се ограничите само до една чаша от ароматната напитка.
Да си направите турско кафе всъщност е лесно. Необходимо е да се запасите със следното:
Всяка чаша турско кафе се прави с една лъжица кафе. Ако желаете да сварите две порции от напитката сложете 2 лъжици кафе в джезвето. По избор добавете желаното количество захар или пропуснете стъпката, след което залейте със студена филтрирана вода и го сложете на котлона.
Турското кафе се приготвя на слаб и равномерен огън, като се маха от него малко преди да кипне изцяло. По този начин се съхранява силата и аромата на напитката. Колкото повече кипва кафето, толкова по-слаба е силата му за това традиционно се маха от котлона точно когато се образува съвсем малко пяна по повърхността му.
Сервирайте вече готовото турско кафе в малки чашки, в комбинация с чаша вода към тях и турски локум или друг сладкиш по избор.
Ако искате да се насладите на ароматно турско кафе, приготвено по оригинална рецепта, но нямате време да си го сварите сами, заповядайте в кафене “Буров”. Тук приготвяме силно турско кафе на пясък и го сервираме с турска баклава, локум или друг изискан сладкиш по ваш избор, отново приготвени по оригинална рецепта.
Поглезете сетивата си и опитайте най-известното богатство на Турция в пределите на хотел Роял Варна.