РЕЗЕРВИРАЙТЕ MENU
Alt text
Caption

200-килограмова скулптора
на Атанас Буров

Преди доста години се ражда идеята да се изработи внушителна скулптура на известният финансист Атанас Буров, участвал в две правителства преди 9 септември 1944г. и осъден на 20-годишна присъда. Най-накрая една мечта е осъществена и е на път да се извиси в старата част на град Варна, на площада, носещ името на фамилия Бурови. Поръчители на идеята са двамата братя Антон и Петър Ганеви, собственици на наскоро реновираният луксозен хотел „Роял“, пред който ще се извисява скулптурата на Буров.

Със задачата се заема пловдивският скулптор Атанас Карадечев, който отделя година в четене и проучване на финансиста и поразен от неговата прозорливост и начин на мислене, той разработва внушителна скулптора, излята в леярните на Стара Загора. Тя е изцяло от месинг, с височина 1,8 метра и тегло от 200 килограма. Атанас Буров е изобразен в цял ръст, с фрак и бомбе, неизменна част от тогавашната му визия. В лявата си ръка държи джобен часовник, а в дясната бастунче. Поръчителите и скулптора Карадечев провели няколко срещи, по време на които внимателно обсъждали точно как да бъде изобразен Буров. Накрая достигат до заключението, че финансистът заслужава да бъде представен в своята върхова форма, когато е предизвиквал у хората възхита с външността, познанията и начина си на мислене.

Самата идея за скулптурата е още от преди години, споделя един от поръчителите Антон Ганев. Той самият се възхищава на делото и патриотизма на Буров, след като провежда обстойно изучаване на всичко налично за банкера.

На 12 февруари скулптурата отпътува от Стара Загора за град Варна, където ще бъде поставена на площад Варна точно пред аристократичната сграда на хотел „Роял“. За откриването и е планирано пищно тържество, на което са поканени всички жители и гости на Морската столица и хора от цялата страна.

Скулптурата на Атанас Буров е четвъртата поред. Вече има поставени в София, Горна Оряховица и Пазарджик. Бюст на финансиста бе поставен през 2019г. в сградата на европарламента.